Behandling af piskesmæld & whiplash med Biodynamisk kranio sakral terapi

Er du en af de mange mennesker, der er så uheldige at lide af piskesmæld også kendt som whiplash? Piskesmæld er en skade, der typisk opstår efter en pludselig, kraftig bevægelse af hovedet, som ofte ses i forbindelse med biluheld.

Hovedet bevæger sig hurtigt frem og tilbage på samme måde som en pisk gør det, der af navnet.

Smerten og ubehaget kan være uudholdeligt og kan forårsage gener i mange aspekter af dagligdagen også selvom der ikke umiddelbart opleves noget lige efter en ulykke.

Biodynamisk kranio sakral terapi (BKST) er en behandlingsmetode, der har vist mange positive resultater for mange der lider af piskesmæld.

Find ud af hvordan BKST kan hjælpe dig med at håndtere og lindre piskesmældsrelaterede smerter og symptomer.

Hvad er biodynamisk kranio sakral terapi?

Biodynamisk kranio sakral terapi er en blid og ikke-invasiv behandlingsform, der arbejder med kroppens naturlige rytmer og processer for at fremme heling og balance.

Jeg bruger lette berøringer på kraniet, rygsøjlen, sakrum og andre områder for at løsne spændinger og forbedre funktionen af nervesystemet og andre kropssystemer.

BKST er baseret på teorien om, at kroppen besidder en iboende helbredende evne, og at behandleren kan støtte denne proces ved at arbejde med kranio-sakrale system.

Piskesmæld og dets symptomer

Piskesmæld sker ofte som følge af et biluheld, men kan også opstå ved andre ulykker, hvor hovedet pludselig svinges frem og tilbage. Dette kan forårsage skader på muskler, ledbånd, nerver og diske i nakken.

Symptomerne kan variere, men nogle af de mest almindelige er:

Symptomerne kan vare fra få dage til flere måneder, og i nogle tilfælde kan de blive kroniske.

Hvordan BKST hjælpe med piskesmæld?

Biodynamisk kranio sakral terapi hjælper med at lindre piskesmældsrelaterede smerter og symptomer på flere måder:

1. Reduktion af muskelspændinger og smerte: BKST arbejder med at løsne muskelspændinger og skaber en dyb afslapning, der kan hjælpe med at reducere smerte og stivhed.

2. Forbedring af cirkulation og lymfe drænage: Terapien fremmer blodgennemstrømning og lymfesystemets dræning, hvilket kan hjælpe med at reducere hævelse og betændelse forårsaget af piskesmæld.

3. Støtte til nervesystemet: BKST arbejder på at genoprette balance i nervesystemet ved at forbedre kommunikationen mellem hjernen og kroppen. Dette kan hjælpe med at reducere symptomer som hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

4. Fremme af heling og regenerering: Ved at arbejde med kroppens naturlige helingsprocesser kan BKST støtte helingen af beskadigede væv og strukturer, der er påvirket af piskesmæld.

5. Forbedring af mobilitet og fleksibilitet: BKST kan hjælpe med at genoprette bevægelsesfriheden i nakken og skuldrene, hvilket gør det lettere at udføre daglige aktiviteter og forbedrer livskvaliteten.

piskesmæld whiplash ondt i nakken

Problemer med hukommelse, koncentration og svimmelhed som følge af piskesmæld

Et stærkt nakke- og hovedtraume kan ofte påvirke diverse kranienerver, som spiller en rolle i forskellige funktioner i hjernen. Et piskesmældstraume kan også have indflydelse på hjernehinderne, der beskytter hjernen.

Mellem hjernehinderne og hjernen findes en væske, cerebrospinalvæske, der støtter og nærer hjernen. Eventuelle trykændringer i denne væske kan forårsage fysiologiske problemer i hjernens funktion, hvilket kan påvirke forskellige kognitive funktioner som hukommelse, svimmelhed og koncentration.

Biodynamisk kranio sakral terapi kan her bidrage med at genoprette balancen i kroppens systemer, herunder centralnervesystemet, ved at arbejde med kroppens naturlige rytmer og hjælpe med at lindre trykket i cerebrospinalvæsken.

Kronisk træthed som en følge af piskesmældstraume

Piskesmæld kan ændre de øverste nakkehvirvlers mekaniske funktion. Denne dysfunktion kan påvirke alle de neurologiske strukturer i dette område. Nerver, der er involveret i kroppens autonome nervesystem – systemet der kontrollerer alle kroppens autonome funktioner – kan blive påvirket. Dette system styrer organerne, og derfor kan et piskesmældstraume forstyrre og mindske organernes effektivitet.

Specielt lever og nyrer kan forbindes med symptomer som kronisk træthed efter et piskesmældstraume.

Biodynamisk kranio sakral terapi kan her hjælpe med at genoprette den normale funktion i det autonome nervesystem og derved lindre symptomer på træthed.

Syns-, lyd-, lugt- og smagsproblemer efter piskesmæld

Piskesmæld kan i nogle tilfælde forstyrre nerveforsyningen til forskellige nerver, der er forbundet med kroppens vigtigste sanser. Kranienerverne, der stammer fra hjernestammen og de øverste nakkehvirvler, er ofte påvirket af piskesmæld.

Disse nerver kontrollerer funktionen af synet, hørelsen, lugten, smagen osv. Biodynamisk kranio sakral terapi kan hjælpe med at genoprette og harmonisere forbindelsen mellem disse nerver og de områder, de påvirker, hvilket kan lindre symptomer som syns-, lyd-, lugt- og smagsproblemer.

Mave- og tarmsymptomer (fordøjelsesproblemer) og piskesmæld

Vagusnerven, der stammer fra nakken, bliver ofte påvirket efter et piskesmæld. Denne nerves opgave er at støtte og stimulere fordøjelsessystemet og slimhinderne, der er en del af immunforsvaret.

Forstyrrelse af vagusnervens funktion kan derfor være årsag til mavesmerter efter et piskesmældstraume.

Biodynamisk kranio sakral terapi kan ved at arbejde med kroppens naturlige rytmer og genoprette kroppens naturlige balance hjælpe med at normalisere vagusnervens funktion og derved lindre fordøjelsesproblemer.

Biodynamisk kranio-sakral terapi til behandling af piskesmæld

Under en BKST-behandling vil du typisk ligge på en briks, enten på ryggen eller siden, mens jeg arbejder med lette berøringer på dit kranium, rygsøjle og sakrum. Behandlingen er generelt meget afslappende og smertefri. 

Jeg tilpasser behandlingen til dit behov, og til din situation og symptomer.

Ingen umiddelbar direkte kontakt med nakken

I starten af din behandling, kan det være, at jeg undgår direkte kontakt med din nakke, da dette kan være for overvældende for din krop.

Effekten af et piskesmæld kan føles i hele kroppen, og jeg vil forsøge at identificere de områder, hvor din krop har behov for behandling.

Berøring på andre dele af kroppen

Jeg kan finde på at placere mine hænder på dine fødder, ben eller mave.

Fra disse punkter kan biodynamisk kranio-sakral terapi også have effekt. Dette giver kroppen en chance for at genfinde sin naturlige sundhedstilstand.

Berøring ved nakken

Efter nogle behandlingsgange, kan det være, at jeg begynder at placere mine hænder på nakken, dog uden at trykke eller massere.

Behandlingen består i, at jeg placerer mine hænder på din krop, og ved hjælp af en særlig fornemmelse af din krop, kan der ske ændringer i dig. Dine led og knogler kan på denne måde få assistance til at genfinde deres korrekte position, netop hvor din krop har brug for det.

Jeg manipulerer ikke din nakke eller lægger pres på den, men holder blot mine hænder stille, og gennem kroppens naturlige afspænding kan led og muskler vende tilbage til deres normale tilstand.

Hvad kan du opleve ved behandlingen?

Du kan opleve denne forandring som varme, kulde, prikken eller smerte. Selvom jeg ikke påfører dig fysisk ubehag, kan du opleve smerte.

Dette skyldes, at kroppens proces med at frigive spændinger og smerte kan føles smertefuldt.

Ro og afspænding i kroppen

Mit overordnede mål er at skabe ro og afspænding i din krop, hvilket biodynamisk kranio-sakral terapi kan bidrage til. Mange oplever, at deres krop føles tung og afslappet under behandlingen.

Uforudsigelig reaktion

Jeg kan ikke forudsige, om du vil opleve smerte under behandlingen. Hvis en klient oplever smerter, er det ofte i visse faser af behandlingen, men ikke konstant.

Og nogle klienter oplever kun en afspænding af kroppen og dermed en øget følelse af velvære.

Ofte Stillede Spørgsmål om Piskesmæld og Biodynamisk Kranio Sakral Terapi (BKST)

Piskesmæld, også kendt som whiplash, er en skade, der opstår, når hovedet pludselig kastes frem og tilbage, oftest i biluheld. Dette kan forårsage skader på muskler, ledbånd, nerver og diske i nakken og forårsage symptomer som nakkesmerter, hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

BKST er en blid behandlingsform, der arbejder med kroppens naturlige rytmer og processer for at fremme heling og balance. Ved at løsne spændinger og forbedre funktionen af nervesystemet kan BKST hjælpe med at reducere smerter og andre symptomer forbundet med piskesmæld.

Nej, BKST er en meget blid og ikke-invasiv behandlingsform. Terapeuten bruger lette berøringer til at arbejde med kraniet, rygsøjlen og sakrum. Mange patienter finder behandlingen meget afslappende

Det varierer fra person til person. Nogle oplever lindring og forbedring umiddelbart efter den første session, mens andre måske har brug for flere behandlinger over en længere periode. Jeg vil arbejde sammen med dig for at skræddersy en behandlingsplan, der passer til dine specifikke behov og symptomer.

Følg en god behandling på de sociale medier