Om fødselsforberedelse – “Fødsels klar”

Da jeg opdagede, at jeg var gravid åbnede en helt ny verden for mig og jeg søgte efter noget fødselsforberedelse. Pludselig skulle jeg tage stilling til en masse ting – hvilken barnevogn, autostol. En masse andre praktiske ting, som blev ordnet med hjælp fra en masse søgen på nettet. Men der var også en masse andre aspekter, som ikke lige lod sig ordne. En masse følelser og tanker begyndte at fare rundt i kroppen. Hvordan tackler man smerterne og tankerne som højgravid? Hvordan skulle fødslen gå? Og hvordan ville det være at gå fra 2 til 3? Spørgsmål som ikke lige kunne besvares ved en tur på nettet.

Jeg ledte efter noget fødselsforberedelse, der dels strakte sig over nogle gange, så man havde lidt tid til at fordøje informationerne og hvor min kæreste kunne deltage, så han også kunne få nogle værktøjer og forståelse for det hele.

Jeg havde tidligt i min graviditet læst, at fødslen kunne sammenlignes med en maraton. Hvem ville ikke forberede sig til en maraton og træne op hertil? Så selvfølgelig skulle jeg da også forberede mig bedst muligt på den største udfordring, jeg nogensinde bliver stillet overfor!

Efter lidt søgen fandt jeg Maj-Britts hold, som jeg tilmeldte mig med store forventninger. Her var denne kvinde, som skulle hjælpe mig igennem ikke bare min fødsel men også forløbet op til og efterfølgende.

Kan hun hjælpe?

Det kan jeg love for, at hun gjorde. Undervisningen var en god blanding af øvelser, snak og hygge, der skabte en tillid og god atmosfære blandt os gravide (og også hos vores mænd, når de deltog). Maj-Britt deltog selv aktivt i øvelserne og hjalp, hvis vi havde problemer med noget. Hun tog individuelle hensyn til vores forskellige skavanker som gravide – både de kropslige og de følelsesmæssige. I løbet af kurset havde vi en masse emner oppe, som jeg ikke ville have skænket en tanke, før jeg blev gravid, men som fylder utrolig meget i hovedet, når man er gravid. Vi fik redskaber til at håndtere disse tanker, men også redskaber til at komme ned i kroppen og slippe kontrollen, hvilket er en kæmpe hjælp, når man er i fødslen.

Min fødsel

Min fødsel var både hård og lang, men Maj-Britt var med hele vejen i mine tanker.  Alle de redskaber, hun havde givet mig, blev brugt, og GUD, hvor de dog gjorde en forskel. Jeg følte mig på ingen måde sat ud på et sidespor, hvor smerterne bare overtager styringen.  Jeg var med hele vejen med min vejrtrækning og kropsbevægelser. Maj-Britts stemme i mit hovedet beroligede mig og hjalp mig til at finde de rigtige værktøjer på det rigtige tidspunkt.

Selv efter min fødsel har jeg kunne gøre brug af de råd og vejledninger, som jeg har fået undervejs i mit fødselsforberedelseskursus.

Jeg er overbevist om, at mit kursus hos Maj-Britt har hjulpet til, at både jeg og min kæreste kom igennem vores søns fødsel med en følelse af, at det var alligevel en positiv oplevelse, som bragte os tættere sammen.